Kruiden Oogsten & Drogen
- Jasmijn
- 30 mrt
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 23 apr
Het oogsten en drogen van kruiden is een essentieel onderdeel om optimaal gebruik te maken van de geneeskrachtige en culinaire eigenschappen van planten. Als bladeren en bloemen direct uit de tuin de theepot in gaan zijn de smaak, de geur en de kleur van de thee op hun best. Het is natuurlijk ook fijn om in de wintermaanden een tisane te kunnen maken. In deze blog leer je hoe je kruiden op de juiste manier oogst, droogt en bewaart zodat ze hun geur, smaak en werking zoveel mogelijk behouden.

Wat is de beste tijd om kruiden te oogsten?
Op zich hangt het af van het kruid in welk seizoen je het beste een kruid kan oogsten. Algemene regels die hierbij gelden zijn:
Oogst kruiden vroeg in de ochtend, wanneer de essentiƫle oliƫn het sterkst zijn.
Pluk op een droge dag, want natte kruiden kunnen schimmelen tijdens het drogen.
Bladkruiden (zoals munt en basilicum) oogst je vóór de bloei voor de beste smaak.
Bloemkruiden (zoals kamille en lavendel) pluk je zodra de bloemen net open zijn.
Hoe oogst je kruiden?
Gebruik een scherpe schaar of mes om de plant niet te beschadigen.
Vaak zijn er in de bladoksels al knoppen te zien waar nieuwe scheutjes uit groeien, knip altijd vlak boven zoān knop zodat je weer snel nieuwe blaadjes kunt verwachten.
Pluk maximaal een derde van de plant zodat deze kan herstellen.
Vermijd oogsten in vervuilde gebieden zoals wegenranden, landbouwgrond met pesticiden of waar dieren langskomen.
Manieren om kruiden te drogen
Kruiden drogen is ook echt een vak apart. Je moet gewoon even zoeken wat goed (voor jou) werkt. Hou daarbij rekening dat soms een oogst hierdoor mislukt. Dat is vervelend want je hebt al veel werk in de planten en het oogsten zitten. Test daarom soms in kleinere hoeveelheden wat het prettigst voor jou werkt.
Luchtdrogen: Hang de kruiden ondersteboven in bosjes in een donkere, droge ruimte met een goede luchtcirculatie. Soms is het handig om er een groente netje om heen te hangen. Dan kan er wel lucht bij maar als er dan kruiden vallen dan vallen deze in het net. Maak ook de bosjes niet te groot zodat ze goed kunnen drogen. Anders is er een grote kans op schimmel.
In de oven: Droog kruiden op lage temperatuur (max. 40°C) met de ovendeur op een kier. Kruiden kunnen hun kleur ook verliezen bij een te hoge warmte. Rozenblaadjes in de oven werden bij mij bruin maar in een dehydrator bleven ze hun kleur behouden.
Met een droognet: Ideaal voor losse blaadjes en bloemen. Ik heb wel gemerkt dat kruiden die makkelijk uit elkaar vallen zoals kamille dan naar beneden vallen op andere kruiden dus leg deze kruiden dan zo laag mogelijk zodat je de kruiden goed gescheiden kan houden. Let op dat ze knisperig aanvoelen zodat je zeker weet dat het vocht uit het kruid is.
In een dehydrator: Hoe meer vocht er in een kruid zit hoe meer warmte er nodig is om die te drogen. Snelle manier om kruiden gelijkmatig te drogen. Ik vind het soms erg lang duren en de mijne maakt best ook veel geluid. Daarnaast zitten er veel openingen in waardoor de kruiden naar beneden vallen. Ik heb dat al opgelost met bakpapier met kleinere gaatjes.
In een vriezer: Aromatische kruiden zoals citroenverbena en munt zijn ook prima om in te vriezen. Verpak je zin plastic zakjes of maak er ijsblokjes van.
Hoe bewaar je gedroogde kruiden?
Bewaar kruiden in donkere glazen potten of papieren zakjes.
Bewaar de kruiden zoveel mogelijk heel en maak alles pas vlak voor gebruik fijn. Bij elke beschadiging verdwijnen stoffen waardoor de smaak het best behoudt.
Zet de kruiden op een koele, droge plek, weg van direct zonlicht.
Label je potten met de datum en naam van het kruid.
Workshops
Via MIJN.kruidentuinĀ kan je onder meer een workshop Kruiden Determineren boeken. In mijn blog KruidentheeĀ kan je meer lezen over het maken van kruidenthee. Verder kan je in mijn blog Kruiden Oogsten & DrogenĀ meer lezen over het verzamelen en het drogen van kruiden.
Disclaimer: Deze blog is slechts informatief. Gebruik alleen kruiden die je 100% zeker herkent. MIJN.kruidentuin is niet aansprakelijk voor verkeerd gedetermineerde planten. Raadpleeg bij twijfel altijd een expert.
Comments