top of page
een-sfeervolle-foto-van-twee-vrouwen--coach-en-coa (5).png

Paardenbloem

  • Foto van schrijver: Jasmijn
    Jasmijn
  • 6 apr
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 23 apr

Taraxacum officinale

Algemene informatie

Plantenfamilie

Composietenfamilie (Asteraceae)

Andere (volks)namen

Molsla, leeuwentand, pisbloem

Waar groeit het kruid?

De paardenbloem groeit vrijwel overal: in grasvelden, tussen stoeptegels, op akkers, in bermen en op andere zonnige plekken. Ze verschijnt waar ze wil – en waar ze nodig is.

Bloeitijd

April tot in de herfst

Wanneer en hoe oogsten?

• Jonge bladeren: voorjaar


• Wortel: het beste in het najaar (voor de winteropslag van voedingsstoffen)


• Bloemen: zodra ze open zijn, bij voorkeur ’s morgens oogsten bij droog weer

Hoe drogen en bewaren?

Laat bladeren en bloemen aan de lucht drogen op een warme, donkere plek. Wortels kunnen schoongemaakt, in stukken gesneden en gedroogd worden in een voedseldroger of oven op lage temperatuur. Bewaar gedroogde delen in luchtdichte potten op een koele, donkere plek. Kleur en geur zijn goede indicatoren voor kwaliteit.

Hoe herken je het?

Met haar heldergele bloemen straalt de paardenbloem levenslust uit. De bladeren zijn diep ingesneden en liggen in een rozet aan de basis. De bloem verandert uiteindelijk in een pluizenbol – een herkenbaar en speels symbool. Haar wortel is lang, dik en penvormig. Ze kan verward worden met muizenoor of klein streepzaad, maar de pluizenbol en de witte melksap bij het breken van de steel verraden haar identiteit.

Contra-indicaties of voorzorg

Langdurig of overmatig gebruik kan de darmwerking verstoren. Niet gebruiken tijdens zwangerschap zonder begeleiding van een deskundige. Niet combineren met sterke medicatie zonder overleg.

Levenscyclus van de paardenbloem: van zaadje tot bloem en pluizenbol, met wortelstructuur en bladgroei
Paardenbloem

Ze verschijnt ogenschijnlijk uit het niets. In het gras, tussen stoeptegels, aan de rand van een veld. De paardenbloem (Taraxacum officinale) groeit waar ze wil – en waar ze nodig is.

Met haar gele bloemen straalt ze levenslust uit. En als ze verandert in een pluizenbol, nodigt ze je uit om je dromen los te laten, het leven in. Ze herinnert ons eraan: “Je hoeft je niet klein te houden. Jij mag bloeien én bewegen”.


Van wortel tot wens

De paardenbloem bloeit van april tot in de herfst, en elke fase van haar bestaan heeft een functie: van wortel tot bloem tot zaad. Ze is niet alleen prachtig, maar ook krachtig reinigend en helend.

Ze ondersteunt:

  • De lever en spijsvertering

  • De nieren en het lymfesysteem

  • Ontstekingen en gewrichtsklachten

  • De regulatie van bloedsuikerspiegel

  • De zuivering van het bloed

Ze bevat bitterstoffen, inuline, vitaminen A, C, K en mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium. Ideaal bij vermoeidheid, hormonale disbalans of wanneer je behoefte hebt aan een frisse start – lichamelijk én mentaal.


Symboliek: laat je dromen waaien

De paardenbloem draagt in zich een bijzondere levensles. Ze is een symbool van doorzettingsvermogen én loslaten. Ze groeit dwars door obstakels heen. Ze laat zich niet tegenhouden. En toch laat ze ook op het juiste moment los: haar zaden vliegen de wereld in, op zoek naar vruchtbare grond.

Misschien helpt de paardenbloem jou wel herinneren aan een droom die je lang hebt vastgehouden. Of nodigt ze je uit om het pad ernaartoe lichter te maken. Met meer vertrouwen. Meer speelsheid. Meer ruimte. Ze zegt: “Je hoeft het niet perfect te doen. Maar je mag wél beginnen”.


Toepassing in het dagelijks leven

  • Drink een thee van de wortel of jonge blaadjes om je spijsvertering te ondersteunen of als reinigende kuur in het voorjaar

  • Gebruik de bloemen in siroop of olie bij huidirritaties

  • Verwerk de verse bladeren in salades of roerbakgerechten (licht bitter, maar zuiverend!)

  • Of: blaas een pluizenbol weg en doe een wens – echt waar, het werkt 🍀

Let op: Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts of voedingsdeskundige voordat je paardenbloem in je dieet opneemt.


De paardenbloem en de natuur

Voor de natuur is de paardenbloem een eerste redder in de lente. Haar nectar voedt bijen, hommels en vlinders, als er nog maar weinig bloeit. Haar diepe wortel maakt de bodem luchtig en brengt voedingsstoffen naar boven die andere planten nodig hebben.

Ze leert ons dat je soms pas kunt geven aan anderen als je zelf stevig geworteld bent.


Conclusie

De paardenbloem laat ons zien hoe kracht en lichtheid samen kunnen gaan. Ze reinigt, verzacht en opent. Maar bovenal: ze herinnert je aan je eigen potentieel. Ze groeit op plekken waar je haar niet verwacht. Ze breekt door het beton en draait haar gezicht naar het licht. Ze laat haar zaden meevoeren door de wind – met vertrouwen dat ze landen waar ze mogen wortelen.

Misschien is het nu jouw tijd om te dromen. Om weer te voelen wat je werkelijk verlangt, diep vanbinnen. Misschien is er iets wat al lang in je leeft, maar waar nog geen ruimte voor was. Misschien is het tijd om te vertrouwen dat jouw wensen mogen waaien – niet perfect, niet gepland, maar echt. De paardenbloem zegt niet: “maak je dromen waar.” Ze fluistert: “Laat ze los. Laat ze gaan. En vertrouw erop dat ze weten waar ze heen mogen.”

Jij hoeft het niet te forceren. Je hoeft alleen maar open te staan. En te durven dromen.


🌿 Nieuwsgierig naar meer?

Wil je zelf ervaren wat kruiden voor je kunnen betekenen? Of ontdekken hoe mindfulness je kan helpen om meer rust, ruimte en balans te brengen in je dagelijks leven?

  • In mijn kruidenworkshops leer je hoe je eenvoudig met planten als brandnetel, paardenbloem en goudsbloem kunt werken – van zalven maken tot rituelen voor zelfzorg.

  • Tijdens een mindfulness training ontdek je hoe je met aandacht kunt leven, voelen en ademen – midden in alle drukte.

  • En in een 1-op-1 coachingstraject gaan we samen op zoek naar wat voor jóú werkt. Met de coachvraag die nu bij jou speelt.

Je bent van harte welkom.




Hier alvast een klein receptje met dit kruid:

Voorjaarsthee met paardenbloem

Meng gelijke delen gedroogde paardenbloemblad, brandnetel en citroenmelisse.

Laat 1 eetlepel trekken in heet water voor een frisse reinigende kuur.




Disclaimer: De informatie op deze pagina is bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Gebruik kruiden altijd met aandacht en op basis van betrouwbare bronnen en gebruik alleen kruiden die je 100% zeker herkent. Raadpleeg bij twijfel, bij gezondheidsklachten of bij gebruik van medicatie altijd een arts of gekwalificeerde therapeut. MIJN.coaching is niet aansprakelijk voor schade of gevolgen die voortvloeien uit het gebruik van informatie op deze website.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page